LovSurfing

GrazuteRoom.lt

вторник, 13 августа 2013 г.

1.1 - Plauko sviesumo aukscio ir atspalvio nustatymas

>>>> PlaukuDazymas - Turinys

Plauko sviesumo ir atspalvio nustatymas yra pirma darbo programos sudarymo pakopa, uztikrinanti plauku dazymo proceso sekminguma. Plauko sviesumo ir atspalvio nustatymui naudojamasi plauku spalvos teorija, kuri grista ta pacia naturaliu spalvu teorija, kuri yra naudojama menininku jau simtus metu. Pastaroji siejama su sviesos spindulio isskaidymo teorija. Kyla klausimas- kas yra spalva? Kaip zinia musu regos centrai spalvas isskiria sviesos spinduliui atsitrenkus i objekta. Nepriestaraudami sudetingiems fizikos aiskinimams, pasakysime paprastai, kad spalvos, kurias mes matome yra saules spinduliu isbarstymas. Mes matome tik tas spalvas, kurios atspindi spindulius. Visa tai, ka matome be sviesos, yra juoda, t.y. be spalvos. Saules spindulys susidures su juodos spalvos objektu, yra neatspindimas, o sugeriamas, todel matome pastaraja spalva, o susidures su baltos spalvos objektu, atspindimas pilnai- todel matome balta spalva. Susidures su kitomis spalvomis, atspindi tam tikro ilgio bangomis, kurios regos centruose suformuoja zalios ar raudonos spalvos suvokima. Gausybe spalvu, kurios gali buti gautos issibarstant spinduliams, yra dalijamos i: 

PIRMINES SPALVAS IR ANTRINES SPALVAS

Pirmines (pagrindines) spalvos:
MELYNA
(salta spalva)
GELTONA
(silta spalva)
RAUDONA
(silta spalva)


Antrines spalvos gaunamos sudedant pirmines spalvas

MELYNA + GELTONA = ZALIA (salta spalva)
MELYNA + RAUDONA = VIOLETINE (salta spalva)
GELTONA + RAUDONA = ORANZINE (silta spalva)
MELYNA + RAUDONA + GELTONA = RUDAI (JUODA), (silta sp.), (salta sp.)

Naturaliu spalvu teorijoje pirmines ir isvestines spalvos yra siltos ir saltos. Keiciant pirmini spalvu kieki, gaunama beribe antriniu spalvu gama. Antriniu spalvu susidarymas yra labai aiskiai nustatomas pagal spalvu koordinavimo rata:

SPALVU KOORDINAVIMO RATAS



GELTONAI ORANZINE : si spalva gaunama lygiomis dalimis maisant geltona ir oranzine spalvas;
RAUDONAI ORANZINE : si spalva gaunama lygiomis dalimis maisant raudona ir oranzine spalvas;
RAUDONAI VIOLETINE : si spalva gaunama lygiomis dalimis maisant raudona ir violetine spalvas;
GELTONAI ZALIA : si spalva gaunama lygiomis dalimis maisant geltona ir zalia spalvas;
MELYNAI ZALIA : si spalva gaunama lygiomis dalimis maisant melyna ir zalia spalvas;
MELYNAI VIOLETINE : si spalva gaunama lygiomis dalimis maisant melyna ir violetine spalvas.

Griztant prie plauku analizes, reiktu pazymeti, kad plauko spalva apsprendzia jame esantis melaninas ir jo kiekis. Kaip jums jau zinoma, plauko gemaliniame sluoksnyje esantys melanocitai gamina dvieju rusiu melanina - difuzini ir grudetaji. Grudeto melanino kiekis nulemia plauku tamsuma ar sviesuma, o difuzinis jo spalva. Taigi plaukuose yra skirtingas kiekis melynos, raudonos ir geltonos spalvos, kuris sudaro naturalia plauku spalva.

MELANINO KONCENTRACIJOS (Spalvos intensyvumo) SKALE

Eiles Nr
Naturali spalva
Vyraujanti spalva
1.
Juoda Juodas
2.
Ruda Juodai-Rudas
3.
Tamsiai Kastonine Rudai-Raudonas
4.
Kastonine (Vidutine) Raudonas
5.
Sviesiai Kastonine Raudonai-Oranzinis
6.
Tamsiai Gelsva Oranzinis
7.
Gelsva (Vidutine) Oranziniai-Geltonas
8.
Sviesiai Gelsva Geltonas
9.
Gelsva Sviesiausia Geltonai-Baltas

Analizuojant sia spalvos intensyvumo skale, matome, kad diagnozes metu galima aptikti 9 skirtingo intensyvumo plauku sviesumas, kur kiekvienas is ju turi spalvos atitikmeni - vyraujancia spalva, kuria nulemia atitinkamas pirminiu spalvu - pigmentu santykis. Balta spalva plaukuose naturaliai egzistuoja tik pas albinosus ir parodo pigmentu nebuvima.

Vykdant darbo programa, plauko sviesumo ir atspalvio nustatymas igyja didele reiksme, nes nuo teisingai atliktos diagnozes priklauso viso darbo sekme. Diagnozei palengvinti yra naudojama speciali naturaliu spalvu plauku skale, kuri yra kiekvienoje dazu paleteje. Desimtaine skaiciu sistema yra paremta naturaliu atspalviu ir dazytu sruogu skale. Ji palengvina spalvu identifikacija, kadangi kiekviena spalva turi ja atitinkanti skaiciu (ar raide) nuo 1 - tai stipriausias, tamsuma zymintis skaicius, atitinkantis juoda spalva, o kitoje skales puseje esantis 10 numeris - sviesiausiai imanomas spalvos intensyvumas, prilyginamas baltai spalvai. Kalbant su uzsakovais dazniausiai dominuoja zodines reiksmes, o bendraujant su kolegomis, atliekant diagnoze, sudarinejant receptura ir
sprendziant situacinius uzdavinius iprasta naudotis skaitmeninemis ar raidinemis reiksmemis. Zodinemis ir skaitmeninemis ar raidinemis reiksmemis taip pat naudojamasi zymint dazu spalvas paleteje ir ant dazu tuteles. Skaiciu reiksmiu naudojimas darbe pagreitina darbo programos sudaryma ir darbu technini organizavima. Naudojantis sia skale nustatomas plauku spalvos aukstis per visa ju ilgi nuo saknu iki galu. Jei plaukai nedazyti, tai ju spalvos aukstis (tonas) retai kinta per visa ilgi, kas priesingai pastebima dazytu plauku diagnozes atveju. Plauku atspalvio kaita taip pat nustatoma paleteje esanciais dazytu plauku pavyzdziais, o diagnoze apibendrinama zodine arba skaitmenine ar raidine reiksme.

Pavyzdziai:
1. Modelio plauku naturalus tonas 6 (tamsiai gelsva), o galuose 8 tonas (sviesiai gelsva). Isvada - plaukai buvo sviesinti arba stipriai pazeisti saules spinduliu ir juros vandens.
2. Modelio plauku tonas per visa ilgi 7 (gelsva). Isvada - plaukai naturalus.
3. Modelio plaukai ties saknimis 5 (sviesiai kastonine), o galuose 3 (tamsiai kastonine). Isvada - plaukai dazyti, tamsinti.

Plauko sviesumo ir atspalviu skaliu skaitmenines reiksmes yra vienodos, o zodines reiksmes skiriasi, todel butina atkreipti ypatinga demesi. Kiekviena firma plauku spalvos auksciui zymeti naudoja standartines skales, o atspalvio reiksmes gali skirtis. Sukuosenu dizainerio uzduotis teisingai isisavinti tas reiksmes, kurios nurodytos technologinese rekomendacijose. Siame mokymosi pakete naudosimes reiksmemis, nurodytomis spalvu koordinavimo rate ir plauku atspalviu skaleje, t.y.: skaicius 1 - pelenu; 2 - violetine; 3 - auksine; 4 - varine; 5 - raudonmedzio; 6 - raudona; 7 - ruda. Sprendziant situacinius uzdavinius svarbu teisingai operuoti susitartomis spalvu skaitmeninemis reiksmemis, nes tai sudaro rimta pagrinda pasiekti teigiama rezultata ir isvengti klaidu.

PLAUKU SVIESUMO IR ATSPALVIU SKALE

PLAUKO SVIESUMO SKALE ATSPALVIAI
10 - Balta platinine
9 - Labai sviesiai geltona 9 - Violetine
8 - Sviesiai geltona 8 - Raudona (arba violetine)
7 - Gelsva 7 - Ruda (arba rusva)
6 - Tamsiai gelsva 6 - Raudona (arba violetine)
5 - Sviesiai kastonine (ruda) 5 - Raudonmedzio (arba auksine)
4 - Kastonine (ruda) 4 - Varine (arba varine)
3 - Tamsiai kastonine (ruda) 3 - Auksine
2 - Tamsiausiai kastonine (ruda) 2 - Perlamutrine
1 - Juoda 1 - Pelenu

Analizuojant spalvines reiksmes, esancias dazu paletese ar ant tuteles, galima pastebeti sekancio turinio uzrasus: 6.0. Cia pirmas skaicius zymi spalvos auksti (tona), o sekantis (gali buti keli) rodo atspalvio reiksme. Jei yra keli skaiciai po tasko, tai rodo kad pirminis atspalvis praturtintas antriniu. Taigi si pavyzdi galima butu aiskinti sekanciai - dazai yra 6 tono naturalus, be atspalvio. Kitas pavyzdys - 7.00, tai dazai 7 tone su sustiprintu naturaliu pigmentu turiniu, kuris skirtis zilu plauku dazymui. Kitas pavyzdys - 5,64, tai 5 tono dazai su raudonai variniu atspalviu. Kitas pavyzdys - 9,03, tai 9 tono dazai su silpnu gelsvu atspalviu.

>>>> PlaukuDazymas -Turinys




Комментариев нет:

Отправить комментарий