LovSurfing

GrazuteRoom.lt

среда, 14 августа 2013 г.

2. Dazu recepturos sudarymas
2.1 Spalvu maisymo taisykles

 >>>> PlaukuDazymas - Turinys  

Buvusiame skyriuje aptareme is ko susideda plauko spalva. Ja keiciant galima suteikti spalvu paleteje nurodytas spalvas arba sukurti, isvesti savo. Renkantis dazu spalva susiduriama su dilema - kokias spalvas galima tarpusavyje derinti, o kuriu deriniu reiktu vengti. Daznai dizaineriai susiduria su naujos spalvos suformavimo problema, kai reikia viena spalva perdazyti i kita. Spalvu maisymo taisykliu zinojimas leidzia sudaryti tikslia receptura, leidziancia pasiekti norimo rezultato. Yra zinoma, kad ne visas spalvas galima tiesioginiu budu perdazyti, neatlikus specialios priesdazymo operacijos - dekopiravimo.
  
   Spalvu koordinavimo ratas yra pagrindinis pagalbininkas mokantis spalvu maisymo taisykliu. Jame nuosekliai isdestytos siltos ir saltos spalvos. Siltu ir saltu spalvu maisymas gali slopinti nepageidaujama (pageidaujama) spalva arba padeti suformuoti ruda spalva. Spalvu rate esancios priespriesio spalvos slopina viena kitos poveiki.
Siu spalvu susidurimas recepturoje gali suformuoti ruda ar pilksva, prigesinti varini, geltona ar raudona nepageidaujama atspalvi. Atspalvio nuslopinimui naudojama 1/3 priespriesio spalvos. Priespriesio spalvos yra sekancios: 

                  Geltonai   ___________   Violetine
                  Variniai    ___________   Pilka (melyna)
                  Raudonai ___________   Zalia

Meistrai neretai daro nedovanotina klaida, gesindami sviesinimo metu gauta geltona atspalvi pilkai - melynu atspalviu ir gauna zalsva atspalvi, kuri is nusviesintu plauku pasalinti yra sudetinga. Vadovaujantis spalvu maisymo taisyklemis sios klaidos dazant pavyks isvengti. Gautus geltonos spalvos plaukus reiktu nugesinti violetiniu (smelio ar purpuro) atspalviu. Jei klientas nori tureti sodriai rudos spalvos plaukus, bet jo plaukuose yra daug naturalaus raudono pigmento, tai zalios spalvos ivedimas i receptura pades isgauti reikiama rezultata.

Vadovaujantis spalvu maisymo taisyklemis, tiesipgiai spalvos perdazymas i kita, vyksta pagal laikrodzio rodykle, t.y. is geltonos spalvos tiesioginiu budu galima pereiti i vario, raudona, raudonmedzio, ruda, violetine ir juoda spalvas; is vario spalvos i raudona, raudonmedzio, ruda, violetine ir juoda spalvas; is raudonos i raudonmedzio, ruda, violetine ir juoda spalvas; is rudos i raudonai - ruda, raudonmedzio, violetine ir juoda spalvas; is raudonmedzio i violetine ir juoda; is violetines i juoda. I priesinga puse spalvos, be priesdazymo operacijos, neperdazomos, t.y. is violetines, rudos, raudonmedzio, raudonos, vario spalvos tiesiogiai negausime geltonos
spalvos. Atitinkamai ir kitos spalvos neperdazomos, isdestytos pries laikrodzio rodykle.

SPALVU PERDAZYMO GALIMYBES

Pelenu salta spalva galima suformuoti ant naturaliu nedazytu plauku, nezemesniame kaip 5 tone ir ant nusviesintu be pigmento plauku. Dazyti plaukai, paveikti pilkais atspalviais, gali nusidazyti zalsvais ar rudais atspalviais.

Naujos spalvos sudarymui daznai naudojami gretutiniai, to pacio tono atspalviai, bet grieztu taisykliu
neegzistuoja. Sukuosenu dizaineriams cia palikta daug laisves kurybai, nes galima bandyti tarpusavyje maisyti ne tik gretimas spalvas ar tonus, bet ir toli vienas nuo kitu esancias spalvas bei atspalvius. Butina nepamirsti, kad maisant dvi skirtingas to pacio tono spalvas, naujai isvesta spalva gausime puse ar vienu tonu tamsiau. O jei maisysime tris spalvas - nuo 1 iki 1,5 tono zemesne spalva. Kartais taip elgiamasi specialiai, ypac kai dazu paleteje nera reikiamo tono spalvos, tuomet si spalva surenkama is skirtingo tono bet to pacio atspalvio spalvu. Spalvu kurimui taip pat naudojami specialiai sukurti pagrindiniu ir antriniu spalvu akcentoriai (mikstonai), kurie yra prisodrinti pagrindiniu pigmentu. Sie dazai dazniau naudojami kartu su oksidaciniais dazais, nes savo sudetyje
neturi, apart pigmentu ir emulgatoriu, jokiu kitu medziagu, butinu dazymo procesui, todel vieni jie yra mazai veiksmingi ir plaukuose issilaiko tik iki sekancio galvos plovimo. Pasirinktuose dazuose gali paryskinti pageidaujama spalva arba ja prislopinti, priklausomai nuo pasirinkto sprendimo. Pastaruoju metu, nauju spalvu kurime, rekomenduojama dazniau naudotis akcentorius, nei gretutiniu spalvu maisyma, nes pastarasis pasirinkimas dazniau sukelia dazymo klaidas - issaukia nepageidaujama atspalvi. Akcentoriu zymejimas plauku dazu paleteje yra be bazinio tono pvz: 0.45; 0.33 ir t.t..

Pavyzdziai:
    1. Sumaisius vienodom dalim dazus 6.5 ir 6.4 gausima nauja spalva 5.54. O jei imaisytumeme zalio akcentoriaus, tai spalvos pobudis is raudono pakistu i rudai varini 5.74.
    2. Uzsakovas pageidauja rausvu plauku (6.45) nors sios spalvos meistras neturi. Galimi keli skirtingi sprendimo budai - 1) 6.4 + 0.45 arba 2) 7.45 + 8.45 ir kt.

   Mikstonu naudojimo kiekis yra ribotas. Padidinus leistina norma galime isgauti 1-2 tonais tamsesni atspalvi. Akcentoriu kiekis pasirenkamas pagal sia lentele:

AKCENTORIAUS KIEKIO PASIRINKIMO LENTELE

Pageidaujamas spalvos tonas
30 gr dazu
Akcentoriaus kiekis cm ir gr
12
3 cm arba 1,5 gr.
11
2 cm arba 1,0 gr.
10
1 cm arba 0,5 gr.
9
2 cm arba 1,0 gr.
8
3 cm arba 1,5 gr.
7
4 cm arba 2,0 gr.
6
5 cm arba 2,5 gr.
5
6 cm arba 3,0 gr.
4
7 cm arba 3,5 gr.
3
8 cm arba 4,0 gr.
2
9 cm arba 4,5 gr.


 >>>> PlaukuDazymas - Turinys 



Комментариев нет:

Отправить комментарий